Psycholog czy psychoterapeuta?
W zdrowym ciele zdrowy duch! Możesz polecić dobrego dietetyka w swoim mieście? Znasz najlepszą siłownię w okolicy? Dołącz do dyskusji!
- Keiria
Psycholog czy psychoterapeuta?
Myślicie, że lepiej jest zapisać się do psychologa czy psychoterapeuty? Zdaję sobie sprawę, że to też zależy od stopnia skomplikowania problemu. Mnie, szczerze mówiąc, przydałby się jakiś dobry psychoterapeuta w Łodzi. Znalazłam już kilka ofert, które wydają się odpowiednie, ale może ktoś z was poleci mi też kogoś sprawdzonego? Byłabym wdzięczna.
- aduska
Re: Psycholog czy psychoterapeuta?
To zalezy chyba od skali problemu z jakim sie mierzysz... Moze najpierw do psychologa?? Ja jakiś czas temu chodzilam do bardzo fajnej pani psycholog tutaj https://www.damian.pl/zdrowie-psychiczne/ mają też psychiatre, więc jakby coś , to wszystko w jednym miejscu
Post autor: Kaśkaa23 »
Jasne, że tak. Przecież jeśli nie jesteście w stanie samodzielnie zdecydować, co będzie dla Was najodpowiedniejsze, to koniecznie zajrzyjcie do https://psychomedic.pl/psychiatra-warszawa/ Tam macie możliwość skontaktowania się z ekspertami z Psychomedic, którzy będą w stanie odpowiednio pokierować Waszym leczeniem.
Post autor: Łucja »
Ja też się właśnie nad tym zastanawiam, dlatego może mi doradzicie. Mam taki problem z dzieckiem - synem, że pomimo tego, że ma już pięć lat, po prostu sika w nocy do łóżka. Tylko w nocy. Wyniki badań moczu są ok, nie wiem sama już co robić, a widzę, że i dla niego to krępująca sytuacja.
Post autor: Małta »
Napisz coś więcej, kiedy pojawił się ten problem? może to jakieś niepowodzenia, w przedszkolu, czy wśród rówieśników? Może coś się wydarzyło w jego życiu?Łucja pisze: ↑31 lip 2021, 17:45 Ja też się właśnie nad tym zastanawiam, dlatego może mi doradzicie. Mam taki problem z dzieckiem - synem, że pomimo tego, że ma już pięć lat, po prostu sika w nocy do łóżka. Tylko w nocy. Wyniki badań moczu są ok, nie wiem sama już co robić, a widzę, że i dla niego to krępująca sytuacja.
Post autor: Łucja »
To nie pojawiło się nagle, moczy się od zawsze, w dzień już od 3 lat odpieluchowany, a w nocy żadna siła nie jest w stanie go dobudzić. Niczego niepokojącego nie zauważyłam, żadnej większej zmiany, od 2 lat ta sama grupa w przedszkolu, ta sama pani, te same dzieci.Małta pisze: ↑07 sie 2021, 13:37Napisz coś więcej, kiedy pojawił się ten problem? może to jakieś niepowodzenia, w przedszkolu, czy wśród rówieśników? Może coś się wydarzyło w jego życiu?Łucja pisze: ↑31 lip 2021, 17:45 Ja też się właśnie nad tym zastanawiam, dlatego może mi doradzicie. Mam taki problem z dzieckiem - synem, że pomimo tego, że ma już pięć lat, po prostu sika w nocy do łóżka. Tylko w nocy. Wyniki badań moczu są ok, nie wiem sama już co robić, a widzę, że i dla niego to krępująca sytuacja.
Post autor: zoś »
Moczenie nocne to wbrew temu, co się powszechnie uważa, częściej problem fizjologiczny niż psychologiczny. Na początek opszłabym po prostu z dzieckiem do pediatry i nefrologa i porobiła badania.Łucja pisze: ↑19 sie 2021, 16:58To nie pojawiło się nagle, moczy się od zawsze, w dzień już od 3 lat odpieluchowany, a w nocy żadna siła nie jest w stanie go dobudzić. Niczego niepokojącego nie zauważyłam, żadnej większej zmiany, od 2 lat ta sama grupa w przedszkolu, ta sama pani, te same dzieci.Małta pisze: ↑07 sie 2021, 13:37Napisz coś więcej, kiedy pojawił się ten problem? może to jakieś niepowodzenia, w przedszkolu, czy wśród rówieśników? Może coś się wydarzyło w jego życiu?Łucja pisze: ↑31 lip 2021, 17:45 Ja też się właśnie nad tym zastanawiam, dlatego może mi doradzicie. Mam taki problem z dzieckiem - synem, że pomimo tego, że ma już pięć lat, po prostu sika w nocy do łóżka. Tylko w nocy. Wyniki badań moczu są ok, nie wiem sama już co robić, a widzę, że i dla niego to krępująca sytuacja.
Post autor: Muńka »
A słyszałyście o czymś takim jak alarm wybudzeniowy? Sama zastanawiam się nad wprowadzeniem tej metody u nas, podobno to dosyć skuteczne.zoś pisze: ↑19 sie 2021, 17:09Moczenie nocne to wbrew temu, co się powszechnie uważa, częściej problem fizjologiczny niż psychologiczny. Na początek opszłabym po prostu z dzieckiem do pediatry i nefrologa i porobiła badania.Łucja pisze: ↑19 sie 2021, 16:58To nie pojawiło się nagle, moczy się od zawsze, w dzień już od 3 lat odpieluchowany, a w nocy żadna siła nie jest w stanie go dobudzić. Niczego niepokojącego nie zauważyłam, żadnej większej zmiany, od 2 lat ta sama grupa w przedszkolu, ta sama pani, te same dzieci.Małta pisze: ↑07 sie 2021, 13:37
Napisz coś więcej, kiedy pojawił się ten problem? może to jakieś niepowodzenia, w przedszkolu, czy wśród rówieśników? Może coś się wydarzyło w jego życiu?
Post autor: michałka »
my ten alarm stosowaliśmy warto było, efekty dosyć szybko się pojawiły, polecam tą metodęMuńka pisze: ↑20 sie 2021, 10:13A słyszałyście o czymś takim jak alarm wybudzeniowy? Sama zastanawiam się nad wprowadzeniem tej metody u nas, podobno to dosyć skuteczne.zoś pisze: ↑19 sie 2021, 17:09Moczenie nocne to wbrew temu, co się powszechnie uważa, częściej problem fizjologiczny niż psychologiczny. Na początek opszłabym po prostu z dzieckiem do pediatry i nefrologa i porobiła badania.Łucja pisze: ↑19 sie 2021, 16:58
To nie pojawiło się nagle, moczy się od zawsze, w dzień już od 3 lat odpieluchowany, a w nocy żadna siła nie jest w stanie go dobudzić. Niczego niepokojącego nie zauważyłam, żadnej większej zmiany, od 2 lat ta sama grupa w przedszkolu, ta sama pani, te same dzieci.
Post autor: Muńka »
A możesz napisać coś więcej o tej metodzie? Po jakim czasie pojawiły się efekty?michałka pisze: ↑22 sie 2021, 13:17my ten alarm stosowaliśmy warto było, efekty dosyć szybko się pojawiły, polecam tą metodęMuńka pisze: ↑20 sie 2021, 10:13A słyszałyście o czymś takim jak alarm wybudzeniowy? Sama zastanawiam się nad wprowadzeniem tej metody u nas, podobno to dosyć skuteczne.zoś pisze: ↑19 sie 2021, 17:09
Moczenie nocne to wbrew temu, co się powszechnie uważa, częściej problem fizjologiczny niż psychologiczny. Na początek opszłabym po prostu z dzieckiem do pediatry i nefrologa i porobiła badania.
Post autor: zoś »
A możesz napisać coś więcej o tej metodzie? Po jakim czasie pojawiły się efekty?Muńka pisze: ↑24 sie 2021, 11:05my ten alarm stosowaliśmy warto było, efekty dosyć szybko się pojawiły, polecam tą metodęmichałka pisze: ↑22 sie 2021, 13:17
[/quote]
Każde dziecko jest inne i inaczej może reagowac na alarm. U niektórych efekty będą po kilku tygodniach, u innych po miesiącu. Z tego, co się orientuję to jeśli po 3 miesiącach nie ma efektów to nalezy zmienić metodę leczenia
Post autor: Ańka »
Najlepiej skonsultować to ze specjalistami i oni doradzą, ze swojej strony polecić mogę psychologa online z Wetalk, który pomógł mi poradzić sobie z moimi problemami.Keiria pisze: ↑11 mar 2021, 22:26 Myślicie, że lepiej jest zapisać się do psychologa czy psychoterapeuty? Zdaję sobie sprawę, że to też zależy od stopnia skomplikowania problemu. Mnie, szczerze mówiąc, przydałby się jakiś dobry psychoterapeuta w Łodzi. Znalazłam już kilka ofert, które wydają się odpowiednie, ale może ktoś z was poleci mi też kogoś sprawdzonego? Byłabym wdzięczna.
- erka
Co jak co, ale na najlepszą terapię możecie liczyć w Centrum Terapii Promitis. Pomagają kompleksowo - zarowno dzieciom, młodzieży jak i dorosłym. Najlepiej więc będzie jeżeli zajrzysz na ich stronę https://centrum-terapii.pl/ i zapoznasz się z ofertą.
Post autor: presteme »
Jestem ciekawa, czy centrum psychologiczne warszawa jest Wam znane. Na myśli mam Good Life. Widziałam, że pracują tu także specjaliści od rodzin, par czy indywidualistów. I wiem, że ciężko będzie mi zbudować związek, dlatego chciałabym się po prostu gdzieś otworzyć.
Post autor: laylaa »
Rozstałam się z partnerem, z którym tworzyłam kilkuletni związek, jest to dla mnie pewnego rodzaju strata i nie mogę sobie z nią poradzić.Szukając pomocy w sieci trafiłam na https://www.pracowniakreska.com/pomoc-psychologiczna i teraz już wiem, że w takiej sytuacji warto umówić się do poradni psychologicznej.
- roksana
Moim zdaniem najlepiej skorzystać z pomocy psychologa online. Jest to bardzo wygodna możliwość. Z własnego doświadczenia polecam Wam Poradnię Zdrowia Psychicznego Empatio: https://psycholog-ms.pl/psycholog-online/ . Oni specjalizują się także w terapii rodzinnej.